Höstblomster

Då jag varit sjuk en tid så har denna bloggen blivit lite ouppdaterad ett tag men nu är jag tillbaka på benen igen och tänkte skriva lite om höstblomster. Vi har ju planterat de 155 vårlökar vi beställt och väntar med stor spänning och förväntan på våren när de kommer.

Men någonting man glömmer bort är att ha blomster som kommer även på hösten. Vi har en blå Aster Novi Belgii (Blau Glüt) som inte riktigt vill växa och blomma, så vi söker fortfarande lite tips om den för att få den att bli så stor den ska vara och dessutom blomma. Grön är den, från att snön smälter till snön kommer igen, men inte mer än ett par dm hög och blommar inte. En annan växt som blommar sent inpå hösten är Rosenflockel.

Rosenflockel (Eutrochium purpureum) är en art i familjen korgblommiga växter från sydöstra Kanada till nordcentrala och östra USA. Arten odlas som trädgårdsväxt i Sverige.

Växten är en mångformig, flerårig ört kan kan blir 2 meter hög. Stjälkarna är vanligen fyllda eller något ihåliga vid basen, de är oftast gröna med mörkt purpur noder, ner sällan helt purpurgröna eller djupt purpur. Mot basen är stjälkarna kala, mot toppen glandelhåriga. Bladen är kransställa och sitter 3–5 tillsammans, de är vanligen smalt äggrunda. Bladkanterna är sågade. Blomkorgarna sitter i konvexa, sammansatt kvastlika blomställningar. Blomkorgarna är vanligen purpurfärgade med 4-8 blommor i varje. Kronorna varierar i färg från blekt rosa till purpuraktiga.

Blommorna är rosa till purpurfärgade och sitter samlade i välvda blomställningar. Bladen är lansettformade, friskt ljusgröna och doftar på nära håll lite förföriskt av vanilj. Rosenflockeln utvecklas som bäst i fuktig och mullrik jord och trivs på soliga till halvskuggiga platser. Den blommar från augusti och långt in i oktober. Räkna med ca 75 cm mellan varje planta om du planterar flera tillsammans.

Det kanske vore nåt inför nästa höst att plantera? Purpurfärgad låter spännande…

Foto/Photo: Molndal.se (Fotot är klickbart större)

Annonser

2 svar so far »

  1. 1

    Ingegerd said,

    Din rosenflockel måste vara en fröjd för ögat! Jättevacker!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: